Akcie v dubnu dále rostou

Akcie v dubnu dále rostou

Měsíc duben je i letos poměrně klidný. V jeho první polovině jsme nezaznamenali žádné vážné problémy a kupodivu je klidná i geopolitická situace. Největší obavy, které na počátku roku plynuly z eskalace obchodní války mezi dvěma supervelmocemi, Čínou a USA, se pomalu rozplývaly, jak se stále více jevila jako pravděpodobná možnost úspěšné dohody o další obchodní spolupráci. Jednání nejsou sice ještě u konce, dosavadní informace a vyjádření představitelů obou znesvářených stran však opravňují k opatrnému optimismu.

První čtvrtletí se vydařilo

První čtvrtletí se vydařilo

První čtvrtletí se na akciových trzích investorům vydařilo, a to i přes to, že se v březnu se odehrály tři události, které měly velice negativní dopad. Akcie koncernu Bayer oslabily o více než 12 % po rozhodnutí amerického federálního soudu, že výrobek Roundup způsobuje rakovinu. Tento všem dobře známý přípravek vyráběla firma Monsanto a Bayer ji vloni koupil. Teď toho možná lituje.

Evropské nebo americké akcie?

Evropské nebo americké akcie?

Každý investor, který se chystá nakoupit akcie, se musí zamyslet nad způsobem diverzifikace a první hledisko bývá teritoriální. Při určitém zjednodušení můžeme jako klíčové určit tři oblasti. Evropu, Severní Ameriku a Asii. Do asijských akcií investuje téměř každý, protože vnímá potenciál daný lidnatostí, rychle rostoucí ekonomikou a prudkým rozvojem technologií. Záleží jen na poměru. Největším problémem bývá rozhodování, zda upřednostnit americké nebo evropské tituly. Zkusme se trochu zamyslet nad argumenty, které jsou dnes na stole.

Lednový vývoj na akciových trzích

Lednový vývoj na akciových trzích

Akciové trhy zahájily letošní rok růstem. Podporu našly v očekávání dohody o celních bariérách mezi Čínou a USA. Ukazuje se tak, že prosincová korekce nemá oporu v silném oslabení ekonomiky a medvědí trend není zatím trvalý. To je pro nás investory velmi důležité zjištění, i když nelze dělat závěry z tak krátkého období.

Hitem a nejvíce probíranou událostí se na začátku ledna stal tzv. shutdown, tedy neschválení státního rozpočtu USA. Senát ovládaný demokraty nedal Trumpovi peníze na jeho zeď na mexických hranicích a Trump zákon nepodepsal. V důsledku toho nemělo 800 tisíc státních zaměstnanců výplaty, zavřena byla muzea, veřejné knihovny, přírodní parky a další státní instituce.

Rizika roku 2019

Rizika roku 2019

S investováním jsou spojena určitá rizika a dnes se zamyslíme nad těmi, které mohou v letošním roce negativně působit na výkon našich portfolií.
Globálně bude finanční trhy, především akcie, ovlivňovat zpomalení růstu největších ekonomik, tedy v Číně, v USA i v Evropě, turbulence a s nimi související vysoká volatilita a v neposlední řadě hloupost vrcholných politiků. V USA k tomu přistupuje protekcionismus nastavený současnou vládou, v Evropě pak politická nestabilita daná komplikacemi kolem brexitu a posílením populismu.

Listopadové akciové tápání

Listopadové akciové tápání

Po šocích, které nám pokazily konec října, začal listopad pozitivněji. Hlavní akciové indexy ve Spojených státech začaly stoupat a přidala se také Evropa. Naopak na asijských trzích se stále držela nejistota.

Hlavní událostí začátku tohoto měsíce byly bezesporu parlamentní volby v USA. Jejich výsledky, které znamenají určitý posun v rozložení sil, jsme komentovali minulý týden, mnoho komentářů a analýz jste mohli sledovat v médiích a netřeba se proto k tomuto tématu více vracet. Důležitý je fakt, že trhy vnímají výsledky voleb pozitivně a na jejich valuacích se to ihned projevilo.

Jak na krátkodobé vklady

Jak na krátkodobé vklady

Michal Valíšek se ve svém článku odpovídá na dotaz pana Martina Šuby, který se dotazoval, jak naložit s penězi v krátkodobém časovém horizontu. Přečtěte si, jak tedy krátkodobě investovat peníze, když je budeme za několik měsíců potřebovat. Ptejte se pana Valíška na to, co vás ohledně investic zajímá, pište mu o další články, rád vám pomůže. Sami se můžete vyjádřit v komentářích a přijít s novou myšlenkou.

Dlouhodobost cílů

Dlouhodobost cílů

V sedmém dílu seriálu o základních principech investování pro drobné investory se nezávislý investiční konzultant Michal Valíšek věnuje tématu Dlouhodobost cílů. Autor tvrdí, že „při dostatečně dlouhém investičním horizontu nelze na akciových trzích nevydělat“ a zároveň vysvětluje proč tomu tak je.

Diverzifikace investičního portfolia

Diverzifikace investičního portfolia

Seriál Základní principy investování pro drobné investory, díl pátý – Diverzifikace Diverzifikace je druhým nástrojem, kterým velmi výrazně a účinně snižujeme míru rizika. Základním principem je určení podílu akcií, dluhopisů a alternativních investic, do kterých řadíme třeba nemovitosti, komodity a